2018. október 4., csütörtök

Az állatok világnapja

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden évben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A rendalapító a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet s hangsúlyozzák a velük való együttélés fontosságát.
A kedvtelésből tartott állatok gyűjtőhelye a kisállatkereskedés, ahol bárki megismerkedhet az áhított fajtával, információkat, tanácsokat kaphat tartásával kapcsolatban, valamint táplálékot és kiegészítőket vásárolhat kedvencének.  


    Hatvan  - és talán a környék - egyik legjobb kínálatát nyújtó kereskedése a Tűzoltóság szomszédságában üzemel immár közel húsz esztendeje. Az évek alatt önmagát kinövő üzlet a közelmúltban újult meg, így a bővítésével lehetőséged adva a kiterjedtebb kiszolgálásra. Tulajdonosai és alkalmazottai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, maguk is számos faj tenyésztői helyben található, közel fél évszázada működő tenyésztelepükön.


    A legkeresettebb házikedvencek között megtalálhatóak a törpenyulak, tengerimalacok, halak, papagájok s a már klasszikusnak számító törpe- és aranyhörcsög is. Könnyen kialakítható tartásuk és szelídségük miatt hamar a gyerekek kedvenceivé válnak.  


    Mivel a boltban dolgozók sok energiát fektetnek az állatokkal való törődésbe, így minden náluk kapható egyed szelíd, kézhez szokott és egészséges állapotban várja leendő gazdáját. Gyakran óvodai csoportok lepik meg őket, segítségükkel a kicsik közvetlenül ismerkedhetnek a különböző fajokkal és tanulhatnak róluk, akárcsak egy állatkertben. 


    A színpompás díszhalak népszerűsége töretlen, melyet az üzlet falnyi méretű akvárium-polca is jól szemléltet. A közel száz halfaj állományát folyamatosan frissítik, s az akvarisztikai felszereléseken, takarmányokon túl  - saját tapasztalataikon alapuló - szakmai tanácsadással is szolgálhatnak vevőiknek.  


    Díszmadár választékuk szinte egyedülálló – köszönhetően európai szinten is elismert tenyésztelepüknek -, a legelterjedtebb fajoktól a ritkaságokig bezárólag számtalan példány beszerezhető általuk. A papagájok igen kelendőek a hobbiállatok között, gyakorta párban vásárolják őket.


    A közkedvelt rágcsálókkal ellentétben már kevesebben választják a ragadozó kisemlőst, a vadászgörényt. A vadon élő közönséges görény háziasított változatát eredetileg vadászatra – patkányra, egérre, nyúlra – használták, manapság inkább csak hobbiállatként tartják.  


    Extrém kedvencekben sincs hiány, a saját tenyésztésű csupasz patkányból nemcsak albínó, de foltos változat is megtalálható a kereskedésben. A közönséges patkányhoz hasonlóan szinte bármit megesznek, rendkívül találékony és nagyon jól alkalmazkodó faj, kitűnő társa lehet az embernek az alapfaj rossz híre ellenére. 


    A gerincesek közül a hüllők osztályába tartozó szakállasagáma sem a hétköznapi gazdik által felkapott kiskedvenc. A hazai gyíkok közeli rokonaként számon tartott, Ausztráliából származó állatka a hüllők kedvelői között azonban toplistás helyen áll. A nevét feje oldalán található kicsúcsosodó pikkelyekről kapta, melyek kifeszítve pofaszakállra emlékeztetnek. Színezetük fajonként és élőhelyenként, valamint a gondos tenyésztői munka eredményeként változik, de általában szürkés. 


    Az utóbbi évek újdonsága egy mexikói kétéltű, az axolotl. Vadon élő, szigorúan védett társaikkal ellentétben az akváriumi példányok tenyészetekből származnak. Érdekességük, hogy élőhelyükhöz alkalmazkodva kopoltyúkkal, majd kifejlett állapotukban tüdővel is képesek lélegezni s a tudomány jelen állása szerint az egyetlen faj, ami tud lárva állapotban is szaporodni. További különlegességét az orvostudomány is kutatja, ugyanis képes a teljes regenerációra. Etetése és tartási körülményei nagyobb figyelmet igényelnek.


    Hála a széles kínálatnak, aki igazi egzotikumra vágyik, akár egy többméteres óriáskígyót is hazavihet magával. Igaz, tartásuk sok faj tekintetében engedélyhez kötött és szakképzettséget igényel, mégis elterjedt a terraristák körében. Megvásárlásuknál nem árt arra is gondolni, hogy egy-egy faj később akár három-hat méteresre is megnőhet és szorító erejük emberi mértékkel nehezen követhető.


A kisállat kereskedésekben tehát a megfelelő szakértelem mellett, odafigyeléssel tartott hobbiállatokhoz juthatunk hozzá. Mindemellett tanulhatunk viselkedésükről és a tartásukkal kapcsolatos tudnivalókról. Tanácsot, takarmányt és eszközöket kaphatunk a felelős tartásukhoz, vagyis mindent megtalálhatunk ahhoz, hogy kedvenceink a lehető legtöbb élményt szerezhessék számunkra, ugyanakkor állataink is jól érezhessék magukat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése